Přírodní antioxidanty v potravinách - projezte se ke zdraví!

Poslední roky dostávají přírodní antioxidanty v potravinách dost pozornosti. Postupně přicházíme na to, že nám mohou opravdu pomoci. Co tedy jíst, když chcete mít v jídelníčku víc antioxidantů?

Přírodní antioxidanty v potravinách - projezte se ke zdraví!

Antioxidanty pro celou rodinu

Co to vlastně je? Laicky řečeno jsou to malí bojovníci, kteří pomáhají ničit volné radikály. Můžete znát také pojem oxidační stres. Proč nám volné radikály vadí? Když je jich v těle moc, bývá to příčinou mnoha zdravotních problémů nebo nemocí. Neberte to však tak, že když budete jíst hodně antioxidantů, volné radikály se zničí a vy už nikdy nebudete doma nemocní. Tak jednoduché to bohužel není.

Antioxidanty považujme za něco, co rozhodně patří do pestré skládanky našeho zdraví. Čím víc dílků dáme dohromady, tím bude naše imunita odolnější.

Protože jde o přirozenou látku, která se vyskytuje v běžné stravě, jsou antioxidanty vhodné pro všechny věkové kategorie. Kde tedy hledat přírodní antioxidanty v potravinách? A jsou mezi nimi i takové, které mají rády děti?

Nechte se vést barvami

Známe spoustu druhů antioxidantů a v tomto článku se zaměříme na tu nejjednodušší cestu: antioxidanty v ovoci.

Často jsou totiž součástí barviv, jako je třeba známý karoten. A mnohdy nám napoví i velikost ovoce, protože všechny malé barevné bobulky a plody jsou velkou zásobárnou antioxidantů. Celá rodina si tak může pochutnávat na borůvkách, ostružinách, malinách a brusinkách tak často, jak jen to jde. Pokud chcete zkusit něco netradičního, doporučujeme rakytník nebo morušku, ta je známá hlavně ve Skandinávii. 

Přírodní antioxidanty v potravinách získáme i jinde: v zeleném čaji, koření, měsíčku lékařském a jiných bylinkách či v zázvoru.



Na co dalšího jsou dobré?

Antioxidanty pomáhají udržet organismus vitální a mladý. Proti stárnutí však pomáhají i zevně. To ocení hlavně unavené maminky, které si chtějí zachovat svěží pleť. Antioxidanty proto obsahují kosmetické přípravky s anti-aging efektem.

Podíváme-li se na věc z dalšího úhlu pohledu, zjistíme, že antioxidanty jsou i skvělým konzervantem. Používají se u trvanlivých potravin, doplňků stravy, kosmetiky nebo líčidel proto, že se díky nim dlouho zachová barva, chuť, vůně nebo jiná vlastnost. 


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se