Co dělají Omega-3 pro vývoj mozku dětí?

Odhaduje se, že až polovina maminek má v mateřském mléce nedostatek Omega-3. Ty jsou jednou z nejzákladnějších živin pro vývoj nervové soustavy a mozku a dětí, a to už od doby, kdy je miminko ještě v bříšku.

Co dělají Omega-3 pro vývoj mozku dětí?

Kyseliny EPA a DHA – proč je v nich rozdíl?

Mastné kyseliny mají další rozdělení, co se jejich chemického složení a struktury týká. Jsou to Omega-3, Omega-6, Omega-7 a Omega-9. Jde o poměrně složitou vědu, ale pokusíme se alespoň o malý úvod:
Nenasycené mastné kyseliny tedy existují ve více typech, a pro lidské zdraví jsou nejprospěšnější hlavně Omega-3. A tuto skupinku můžeme opět ještě rozdělit. Omega-3 se skládají z kyselin EPA a DHA. A protože každá z těchto kyselin působí příznivě na něco jiného, je velmi důležité zaměřit se na detailní složení u doplňků stravy. 

Kyselina DHA

Neboli kyselina dokosahexaenová, je nejvýznamnější pro správný vývoj mozku a nervové soustavy. A to začíná už v rané fázi těhotenství. Proto klademe důraz na to, aby Omega-3 s vysokou koncentrací DHA kyseliny užívaly už nastávající maminky. Tyto živiny poté prostupují mateřským mlékem, proto je vhodné pokračovat s omega 3 i během kojení, a poté zvolit vhodný doplněk stravy i pro malé děti. Z jiného úhlu pohledu můžeme kyselinu DHA představit jako stavební hmotu nervových buněk. Mozek se skládá především z vody a z lipidů (tuků), jimiž nenasycené mastné kyseliny Omega-3 jsou. Tělo si je však samo dokáže vytvořit jen v mizivém množství. 


EPA kyselina

Má význam pro děti starších 5 let, dospělé a seniory. V této době již nemá mozek tak vysokou spotřebu DHA, a proto je možné ji částečně nahradit kyselinou EPA. I ta má vliv na kognitivní funkce, a z tohoto důvodu se doporučuje také v pokročilejším věku pro uchování bystrosti. U dospělých má kyselina EPA vliv především na srdce a cévy.


Správný poměr EPA a DHA

Jak už víme, obě kyseliny, které tvoří Omega-3, nám prospívají. Protože u dětí hraje důležitější roli DHA, hledejme tedy výrobky, ve kterých je zastoupena v co největší možné míře. OmegaMarine Rybičky je produkt, který jsme vytvořili právě na míru dětským potřebám. Víme totiž, že není Omega, jako Omega – vyrábíme také produkt Cardiomax, kde jsou také Omega-3. Ovšem v úplně jiném složení. A proto je určen pro posílení srdce a cévní soustavy dospělých osob. 

Jaké jsou tedy zdroje Omega 3?

V tučném rybím mase. Existuje mnoho dalších zdrojů, také těch rostlinných, ovšem koncentrace nenasycených mastných kyselin je zde malá. Druhým problém je její vstřebatelnost – z rostlinných zdrojů dokáže naše tělo využít zhruba pouhá 2 %. Protože v Česku je spotřeba ryb velmi malá, doporučujeme užívat rybí tuk jako doplněk stravy. Prospívá jak mamince, tak dětem. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se