Co je stévie? Alternativní sladidlo pro celou rodinu!

Cukr patří mezi nejčastější neřesti každého z nás. Nicméně všeho moc škodí, a tak je lepší obyčejný bílý cukr nahradit alternativními a hlavně zdravějšími sladidly. Přečtěte si, co je stévie a jak ji využijete v kuchyni.

Co je stévie? Alternativní sladidlo pro celou rodinu!

Sladší, než cukrkandl 

Stévie sladká je na první pohled nenápadná bylinka, kterou znali například již původní Indiáni. Již v dobách dávno minulých se využívala nejen jako sladidlo, ale i jako léčivo. Stévie obsahuje účinné látky steviosid a rebaudiosid, o kterých můžeme říci, že jsou až 300 krát sladší, než cukr. Čerstvé nebo usušené lístečky mají sice sladivost nižší než látky z nich získané, ale i tak jsou 30 až 40 krát sladší, než-li obyčejný řepný cukr. I u nás si jí můžeme zpestřit bylinkový záhon nebo truhlík.  

Stévie sladká

Vhodná pro děti i pro diabetiky

Tato slaďoučká bylinka nezvyšuje hladinu krevního cukru, tudíž ji ocení zejména diabetici nebo ti, do jejichž stravování má běžný rafinovaný cukr vstup zakázán. Zakomponovat ji můžete všude tam, kde jste zvyklí použít bílý nebo třtinový cukr, neboť dnes ji lze sehnat v několika formách.

Skvělou alternativou je pak u dětí, protože u nich obvykle maminky řeší, jak snížit konzumaci cukru

Sladilo plné vitamínů

Těžko byste našli alternativu, která vám osladí život a ještě dodá tělu potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Zní to až k neuvěření, ale stévie obsahuje vitamín E, K, P, A, C a B a také minerály jako fosfor, vápník, železo, hořčík a další.  Jejím dalším benefitem je, že je nekalorická, podporuje také trávení a pocit hladu – takže ideální pro všechny, kteří drží redukční dietu nebo chtějí omezit prázdné kalorie.

Zkuste stévii zamrazit do kostek ledu a zdravě si osladit oblíbenou limonádu!

Zamražená stévie

Co dělat se stévií v kuchyni? 

Stévii můžete využít všude tam, kam byste použili běžný cukr k dochucení pokrmů. Lze použít čerstvě natrhnou přímo ze zahrádky a nebo klidně sušenou, kterou jste si v sezóně nasbírali nebo koupili. Přidejte si pár lístečků do šálku ranního čaje, v létě si s ní oslaďte domácí limonády a neboj si s ní dochuťte nedělní svíčkovou.

Pro snazší používání si můžete vyrobit i slaďoučký sirup, k němuž potřebujete jen hrnek sušené byliny a cca 500 ml vychladlé převařené vody. A pak jen dva dny času, aby se všechna sladká chuť vylouhovala do vody a vznikl sladký extrakt, který stačí scedit a slít do vyvařených skleněných lahviček. To by mohl být i pěkný a zdravý dárek pro vaše blízké, viďte?

Zdravější varianta u doplňků stravy

V dobré víře užíváte každé ráno nejrůznější doplňky stravy? Věřte, že pro lepší chuť doslazují cukrem docela často. Poohlédněte se pro zdravější alternativě, kde je cukr nahrazen právě stévií. V chuti žádný rozdíl nepoznáte. 

Doporučujeme se zaměřit na stévii v doplňcích stravy pro děti. U nich je obzvlášť důležité nepodporovat konzumaci cukru, ale zároveň je dokázat nalákat na příjemnou příchuť, aby výživový doplněk neodmítaly. 

Teď už víte, co je stévie. Bylinka, která si najde místo na vaší zahrádce, i jako vhodnější varianta ve složení doplňků stravy. Vyzkoušíte ji?  

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se