Jak trénovat pozornost u dětí? Stačí, když máte půl hodinky čas

Nepotřebujete kupovat drahé hry. Bez čeho se však neobejdete, je trpělivost a režim. Sepsali jsme jednoduchý základ toho, jak trénovat pozornost u dětí!

Jak trénovat pozornost u dětí? Stačí, když máte půl hodinky čas

Pozornost i soustředění se dá naučit. Začněte ale včas!

Už v batolecím věku je možné trénovat pozornost u dětí, samozřejmě velice jednoduchými kroky. Tím je třeba zapnutí knoflíku nebo naskládání kostek do krabice. I když máme často pocit, že je potřebné zaměstnat děti mnoha podněty, aby dobře rozvíjely své schopnosti, opak je pravdou. Méně je více, a je dobré soustředit dítě vždy na jednu věc, které věnuje veškerou pozornost. 

Větší děti, které jsou schopné lépe pochopit jednoduchý požadavek, by měly mít své povinnosti, které se opakují. Může to být třeba to, že si každý večer uklidí hračky do šuplíku, nebo že si pokaždé ráno ustelou postel. Tyto úkony vyžadujeme pravidelně, trénujeme tím schopnost soustředit se na to, že daná činnost přijde každý den, a je třeba je splnit. 

Nebuďme ale na své děti příliš nároční: třeba prvňáček se přirozeně dokáže soustředit asi 15 minut.

Vliv na pozornost má i prostředí

Vždy se snažte zvolit klidné místo bez rušivých elementů, jako jsou ostatní členové rodiny či hluk z ulice. Vypněte rádio i televizi (nestačí ztišit zvuk, vypněte i obraz). Velice prospívá pobyt na čerstvém vzduchu. Nejen ve chvíli, kdy provádíme trénink paměti. Venku se dětem lépe okysličuje mozek, navíc je důležité vykompenzovat duševní aktivitu tou fyzickou – tedy pohybem. 

Jak trénovat pozornost u dětí? - ilustrační obrázek

Jak trénovat pozornost u dětí? S obyčejným pexesem!

Existuje mnoho moderních her na trénink soustředění, ale často vycházejí z osvědčeného základu, jakým je pexeso. Smyslem hry je najít dva stejné obrázky. Starším dětem to můžeme trochu zkomplikovat – kupte dvě sady pexesa, a dejte jim za úkol najít všechny čtyři stejné obrázky. Pro maličké je naopak fajn hru odlehčit, a polovinu kartiček nepoužít, aby bylo hledání obrázků snazší. 

Vymyslete si vlastní vtipný příběh

Samozřejmě stačí, když budete předčítat pohádku, ale originální příběhy, do kterých zapojíte třeba členy rodiny, upoutají víc. Dítě bude mít za úkol tlesknout pokaždé, až uslyší předem určené slovo. Hru lze udělat náročnější tak, že si dítě musí zapamatovat, kolikrát se smluvené slovo v příběhu objevilo. 

Jak trénovat pozornost u dětí? - ilustrační obrázek

Nezapomínejte, že soustředěnost rodiče se promítá do soustředěnosti dítěte.

Zkrátka ho neošálíte. Pokud budete trénovat pozornost dětí po náročném dni v práci, a myslet u toho na to, co budete vařit k večeři a že o víkendu musíte jet ke tchyni, těžko se doberete pozitivního výsledku. Děti poznají, že svou pozornost soustředíte někam jinam, a vezmou si z vás špatný příklad.

Způsoby, jak trénovat pozornost u dětí, nejsou složité, a už vůbec ne časově náročné. Věnujte do oné půlhodinky své maximum!
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se