Jak zlepšit zrak u dětí, a jak se cvičí oční jóga pro děti?

Díky zraku získáváme 80 % všech informací. Vyvíjí se do 7 let věku dítěte, a můžeme k tomu přispět i my sami. Jak zlepšit zrak u dětí cvičením i díky omega-3?

Jak zlepšit zrak u dětí, a jak se cvičí oční jóga pro děti?
  • Zajímá vás, jaké živiny děti potřebují pro správný vývoj zraku?
  • Chcete se naučit velmi jednoduché, ale účinné cvičení na oči?

Pojďme se na tato témata podívat zblízka:

Nespoléhejte pouze na pediatra

Při pravidelných preventivních prohlídkách by nemělo chybět vyšetření zraku až do dospělosti. Ačkoli se zrak vyvíjí do 7 let, určité změny probíhají i později, a definitivně končí s příchodem dospělosti. Času u pediatra ale není nazbyt, a navíc ne každé dítě je pokaždé ochotné spolupracovat. Proto si všímejte zraku u dětí hlavně doma. Postupovat můžete podobně, jako u lékaře. Ukazujte mu obrázky nebo číslice a písmena, a v pozdějším věku třeba různé velikosti slov. Velmi důležité je i procvičování barev a tvarů. 

Tablety a mobily škodí nejen kvůli modrému světlu

Dnes už se jim vyhnout nelze, protože se ve školách staly počítače a tablety nedílnou součástí výuky. U dětí ale přispívají k rozvoji krátkozrakosti. Kromě toho vyzařují velice silné modré záření, i když nám to možná tak nepřipadá. Pro oči vůbec není šetrné, a navíc je nepřirozené i pro mozek. Nesmírně důležité je střídat dobu u monitoru s pobytem venku (ne uvnitř). Pouze venku se změní ostření oka, a může se uvolnit. Princip spočívá v tom, že do obrazovky se díváme zblízka, a oči musí hodně pracovat.  Venku se dívají do dáli, a právě tato vzdálenost hraje klíčovou roli. Právě tyto změny v tom, na co se díváme, jsou cestou, jak zlepšit zrak u dětí i dospělých.

Jak zlepšit zrak u dětí, a jak se cvičí oční jóga pro děti? - ilustrační obrázek

Vitamín A na oči konzumujte s tukem

Nejdůležitějším vitamínem pro zrak je vitamín A. Podílí se na ochraně rohovky, pomáhá při řešení suchých očí, a hraje důležitou roli v celém procesu vidění a rozlišování barev. Vitamín A je zároveň antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. Nejaktivnější forma vitamínu A je retinol, který najdeme zejména ve vnitřnostech. Pamatujte na to, že vitamín A je rozpustný v tucích, proto je vhodné užívat ho společně s nimi. Vyberte si třeba rybí tuk pro děti obohacený o vitamín A. Díky tomu najdete omega-3 a vitamín A v jedné kapsli.

Omega-3: klíčová složka pro vývoj zraku

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou nezbytnou živinou pro vývoj mozku, nervové soustavy a zraku. To vše spolu souvisí, protože díky nervům dokáže mozek zpracovat to, co vidíme. Bez účasti mozku bychom nerozeznali barvy, světlo a tmu, a už vůbec ne události, které právě sledujeme. Vývoj zraku jako takového začíná už v děloze. Už během těhotenství tak můžeme začít pracovat na tom, aby mělo miminko všechny potřebné živiny pro vývoj zraku. Omega-3 by však maminky neměly užívat jen kvůli dítěti, ale také pro své vlastní zdraví. Náš organismus si je totiž sám nevytváří.

Oční jóga pro děti, kterou si může zacvičit celá rodina

Oční jóga je nejen relaxační technika. Pomáhá akomodaci oka, a je skvělá pro okohybné svaly. Cvičte ji zásadně bez brýlí a bez kontaktních čoček.

Je výborné začít nejprve uvolněním hlavy a krční páteře: zavřete oči a kývejte hlavou ze strany na stranu, a zepředu dozadu. 

  • pohybujte očima nahoru a dolů, opakujte 10x
  • pohybujte očima z leva do prava, opakujte 10x
  • stejný pohyb udělejte také šikmo – z pravého dolního rohu do levého horního, a naopak
  • následuje kroužení očima po směru hodinových ručiček, následně proti směru. Na každou stranu 5x


 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se