Jaké má oslabená imunita příznaky a co dělat pro podporu obranyschopnosti dětí?

Zima je nejméně příznivým obdobím pro imunitu dětí i dospělých. Přečtěte si, jaké má oslabená imunita příznaky a jakými prostředky můžete dětský organismu podpořit.

Jaké má oslabená imunita příznaky a co dělat pro podporu obranyschopnosti dětí?

Děti mají málo sluníčka i vitamínů

Letní měsíce jsou dávno za námi a do jara nám také ještě nějaký čas zbývá. V zimě je obrovská nouze o sluníčko a tím pádem i o vitamín D. Právě vitamín D je hlavním ochráncem imunitního systému. Tvoří se v naší kůži, když je vystavena slunci. V zimě tomu pochopitelně brání vrstva oblečení, ale také fakt, že je málo slunečních dní. 

Od vitamínu D se podíváme i k jeho dalším kolegům, zejména k vitamínu C. Od jara do podzimu mívají děti přece jen lepší přísun čerstvého ovoce a zeleniny, navíc často z lokálních zdrojů. V zimě je to ale jiné a kvůli tomu obsahuje jídelníček dětí i dospělých vitamínů méně. Paradoxně ve chvíli, kdy jsou pro podporu imunity potřebné nejvíc…

Objevuje se únava, ale také podrážděnost a nedostatek energie

Co se týče dětí, tak má oslabená imunita příznaky podobné jako u dospělých. Obvykle nás varují časté absence ve školce a ve škole kvůli nachlazení. Ještě předtím se ale děti cítí unavené a vypadají bez života. Mohou být podrážděné, nebo mít menší chuť do zálib či učení. Z viditelných projevů je to bledost, náhlá pohublost, špatně se hojící oděrky nebo kruhy pod očima. Na první pohled rodič pozná, že dítě dřív prospívalo lépe. 

Jaké má oslabená imunita u dětí příznaky - ilustrační obrázek

Jak podpořit imunitu dětí? Základem je bohatý jídelníček

Nejdříve se soustřeďte na správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin. A hned potom na pestrost. Je důležité střídat mnoho druhů příloh a u větších dětí zařazovat i ty celozrnné. Stejně tak vařte různé druhy masa a především ryb.

Ryby jsou pro děti nesmírně důležité, jelikož obsahují vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, které podporují vývoj mozku. 

Pamatujte na to, aby každá porce jídla obsahovala štědrou porci zeleniny. Během dne dětem dávejte na svačinky čerstvé ovoce a dostatek čisté vody. Díky této pestrosti bude dětský jídelníček obsahovat dostatek vitamínů a minerálů.

Jaké jsou tedy klíčové živiny pro podporu imunity?

Vitamín D, který by se měl doplňovat po celý rok. Jeho hlavním zdrojem jsou mořské ryby a rybí tuk.

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro mozek, zrak a srdce, ale protože si je naše tělo nevyrábí, je také na místě pravidelné doplňování. Opět doporučujeme rybí tuk!

Vitamín C sice najdeme v ovoci a zelenině, jenže málokdo si pamatuje, že bychom měli jíst 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Z jednoho jablka bohužel děti doporučenou denní dávku vitamínu C nezískají. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se