Jaké vitamíny brát v těhotenství? Máme jednoduchý přehled!

Těhotenství je jedním z nejkrásnějších období v životě ženy. Je až neuvěřitelné, jak se tělo stihne během 9 měsíců změnit a zhmotnit lásku do fyzické podoby – miminka. Je ale za potřebí o to více dbát na správnou životosprávu, aby maminka ani děťátko nestrádalo a oba dobře prospívali. Čtěte dál a dozvíte se, jaké vitamíny brát v těhotenství a proč.

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Máme jednoduchý přehled!

Nepodceňte přípravu

Možná si říkáte, kdy je ten správný čas začít s vitamíny. Název vitamínů pro těhotné je mnohdy matoucí a mohlo by se zdát, že ideální čas je začít ve chvíli, kdy se vám na těhotenském testu ukáží dvě čárky. Nejlépe ale uděláte, pokud s vitamíny začnete už v době, kdy se rozhodnete rozšířit rodinu. 

První měsíce jsou klíčové

Věděli jste, že ve vývoji miminka jsou nejdůležitější právě první tři měsíce? Přitom většinou radostnou novinu o příchodu malého drobečka tělo do poslední chvíle tají a nechce prozradit. Proto, pokud začnete se správnou životosprávou a doplňováním vitamínů a minerálů již ve fázi plánování potomka, vaše tělo bude perfektně připravené a vyživené a vy si budete moci s klidným svědomím oddychnout, že jste udělali maximum.

Jíst za dva? 

Také už jste ve svém okolí slyšeli, že sníst nedělní svíčkovou s osmi knedlíky nebo dvojitou porci hranolek je v pořádku, protože jíte za dva? Ne tak docela. Samozřejmě chutě jsou všemocné a důležité je, aby se nastávající maminka cítila ve fyzické i duševní pohodě. A občasné zhřešení je povoleno 😉 Ale přejídání se fast foodem a nezdravým jídlem není to pravé.

Jíst za dva v tom správném pojetí totiž znamená jíst 2x více živin. 

Jaké vitamíny brát v těhotenství? - ilustrační obrázek

A jaké vitamíny brát v těhotenství v každém případě?

  • Vitamín D3 – Déčko má pozitivní vliv na imunity maminky a miminka a pomáhá tělu přirozeně vstřebávat a vázat vápník. No a jistě vám nemusíme říkat, jak obzvláště v posledním trimestru jsou právě kosti zatěžovány. 
  • Omega-3 – víte, že až polovina maminek má nedostatek nenasycených mastných kyselin omega-3? Přitom právě rybí tuk prospívá především mozku, srdci a zraku. A právě vývoj mozku děťátka běží naplno už v 6. týdnu. V kombinaci s vitamínem D3 je najdete v rybách a rybím tuku.
  • Vitamín E – Éčko je známý antioxidant. Chrání naše buňky před oxidativním stresem. No a také je nazývaný vitamínem plodnosti či lásky. 
  • Vitamín B9 – tento vitamín možná znáte pod označením kyselina listová. Právě ta pomůže v tom, aby se miminko dobře vyvíjelo. Ačkoli ji najdete v zelenině, je těžké sníst takové množství, které byste denně měla přijmout a je dobré doplňování kyseliny listové formou doplňků stravy. 

Zní to složitě?

Nebojte. Dnes na trhu existují přípravky, které jsou jako dělané pro budoucí maminky. Některé jsou navíc kombinované s esenciálními mastnými kyselinami, které přispívá k udržení normálního stavu zraku a normální činnosti mozku miminka. 

Jaké vitamíny brát v těhotenství? - ilustrační obrázek

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se