Jídelníček při kojení aneb spokojené dítě znamená spokojenou maminku!

Aby mělo miminko spokojené bříško bez bolení, je třeba uzpůsobit také jídelníček při kojení. Víte, které potraviny si můžete dopřát a kterým se naopak vyhnout?

Jídelníček při kojení aneb spokojené dítě znamená spokojenou maminku!

Mateřské mléko jako alfa omega správného vývoje

Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete svému drobečkovi dopřát. Má optimální složení, jenž umožňuje jak snadné trávení, tak i vstřebávání živin. Obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vitamíny, ale i stopové prvky. Důležité je, že jím procházejí i cenné omega-3 mastné kyseliny pro vývoj mozku miminka.

Vyvážená strava jako základ úspěchu

Vše, co zkonzumujete, se může odrazit na kvalitě mléka a následně i na spokojenosti dítěte. Jídelníček kojící maminky by měl obsahovat zejména dostatečné množství bílkovin. Získáte je z libového masa, ryb nebo zakysaných mléčných výrobků. Není třeba se vyhýbat ani komplexním sacharidům, ty mají ve skladbě jídelníčku také své čestné místo. Vždy se podívejte na svůj talíř a zhodnoťte, zda je na něm dostatek zeleniny, bílkovin a kvalitní přílohy. 

Strava bohatá na omega-3

Jak je to s tuky?

Pokud budete vybírat ty správné, není třeba se jim vyhýbat. Co třeba olivový olej? Je nejen chutný, ale skvělý pro studenou i teplou kuchyni. A pokud si rádi pochutnáte na salátech, zkuste ho zakápnout olejem lněným, který je plný enzymů a minerálů. A i tentokrát musíme zmínit nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Najdete je hlavně v rybách a potřebujete je jak pro své tělo, tak pro potřeby miminka.

Ryby je ideální jíst 2-3x týdně, nebo užívat rybí olej. Obsahuje jak omega-3, tak vitamín D pro poporu imunity.

Nezapomínejte pít

Pitný režim je důležitý úplně stejně, jako jídelníček při kojení. Teplé čaje, zejména ty na podporu kojení, jsou ideální. Vyhněte se ale čajům černým, zeleným a kávě, které obsahují velké množství kofeinu a mohou způsobit podrážděnost i neklidný spánek vašeho miminka. Stejně tak je to s alkoholem, který je nejen po dobu těhotenství, ale také po dobu kojení zcela tabu. 

Džusy a slazené nápoje pijte s rozumem. Hlavní složkou pitného režimu by vždy měla být čistá voda.

Netrapte se, když to nejde přirozenou cestou

Snažíte se sebevíc a stále nejde kojení podle vašich představ? Někdy nám nemůže být souzeno vše, a tak mohou nastat situace, kdy maminka mateřské mléko nemá nebo je kojení komplikované. V takovém případě je na místě vyhledat laktačního poradce či poradkyni, kteří jsou odborníci na slovo vzatí. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se