Vitamín B pro děti – jaké má zdravotní benefity, a který si vybrat

Proč je vitamín B pro děti důležitý? A existuje jen v jedné formě? Sepsali jsme ty nejzásadnější informace, které by měla znát každá maminka.

Vitamín B pro děti – jaké má zdravotní benefity, a který si vybrat

Není jen jediný vitamín B

Spíše zobecnělý pojem Vitamín B je totiž ve skutečnosti celá skupina vitamínů B, které obvykle najdeme v doplňcích stravy pohromadě. Každý z nich nám prospívá trochu jinak, a pro co nejlepší účinnost je škoda některý z nich opomíjet. Každý vitamín B je pak rozpustný ve vodě, není tedy nutností užívat je společně s nějakým tukem. A protože jednotlivé vitamíny skupiny B mají různé pole působení, liší se i jejich zdroje.

Kvasnice, vnitřnosti a obiloviny – tady najdete vitamín B pro děti nejvíc

Obecně lze zdroje vitamínu B rozdělit na živočišné (v tomto případě jsou na něj velice bohaté vnitřnosti, o něco méně maso a vajíčka), a rostlinné. Tady si můžeme vybírat přece jen o trochu víc. Kromě obilovin obsahují vitamín B semínka, oříšky, ale i celozrnné a cereální produkty, které často kombinují více rostlinných zdrojů vitamínu B. Musíme zmínit také luštěniny – kromě béčka jsou cenným zdrojem vlákniny a bílkovin, a z nutričního hlediska jsou výbornou potravinou vhodnou k časté konzumaci.

Kyselina listová – vitamín B pro děti už od prvních dnů 

Ale ne od prvních dnů na světě! Kyselina listová, neboli vitamín B9, se podílí na vývoji plodu od samého začátku. A úplně ideální je, pokud ji žena doplňuje už před otěhotněním. Po celou dobu těhotenství a během kojení je tenhle vitamín B pro děti i pro maminku jednou z nejdůležitějších živin. Podílí se na správném fungování imunity, na buněčném dělení, a společně se železem na krvetvorbě. Kyselina listová je důkazem, že na dostatečný příjem vitamínů u dětí bychom měli myslet už opravdu brzy.

Pro mozek, nervovou soustavu a správný duševní vývoj

Niacin, neboli vitamín B3, napomáhá uvolňovat energii z potravy a vstřebávat živiny. To je však takový bonus k jeho hlavní funkci: podílí se na normální funkci nervové soustavy, a podílí se na uchování duševní pohody. Dospělí pak ocení to, že vitamín B3 pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání, zejména při náročných životních chvílích. V období růstu, které je pro tělo o něco náročnější, má organismus větší spotřebu vitamínů. Přestože se snažíte do jídelníčku zařazovat potraviny bohaté na vitamíny, nemusí to tak úplně stačit.

Vitamín B patří do skupiny základních vitamínů, bez kterých se náš organismus neobjede. Ačkoli zde hovoříme o důležitosti pravidelného příjmu vitamínu B u dětí, samozřejmě bychom na sebe neměli zapomínat ani v dospělosti.

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se