Vyzkoušejte hry na paměť pro děti s věcmi, které máte doma!

Paměť každého z nás zažívá největší nápor počínaje školní docházkou. Ale i tak je ještě spousty věcí, které si musíme během života zapamatovat. Máte dojem, že i vy byste potřebovali trochu potrénovat mozek? Pojďme na jednoduché hry na paměť pro děti, které zapálí mozkové závity!

Vyzkoušejte hry na paměť pro děti s věcmi, které máte doma!

Paměť jako databáze mozku

Paměť si můžeme představit jako jakousi databázi všeho. Stručně řečeno, jedná se o schopnost mozku přijímat, zpracovávat a uskladňovat informace, se kterými lze dále pracovat. Paměť pracuje ve 3 fázích. Celý proces začíná kódováním, kdy dojde k uložení vizuálních, akustických a dalších vjemů do paměti. Následuje proces retence neboli uchování vjemu v paměti. Do této fáze už vstupuje vlastní motivace či angažovanost si danou věc v paměti uchovat. A poslední fází je reprodukce, čili vybavení si vzpomínky. 

Trénink dělá mistra – i v pamatování

Nečinnost a nedostatek podnětů rozhodně neprospívá, naopak paměť je třeba pravidelně trénovat. Najděte si třeba chvilku mezi odpoledním hraním a zařaďte do programu hry na paměť pro děti. Nabídka takových her a hraček je v obchodech poměrně široká, ale zkuste pro začátek zapojit svou fantazii, ať nemusíte zbytečně utrácet.

Hry na paměť pro děti s věcmi, které už máte doma:

1. Staré dobré pexeso

Pexeso baví děti snad všech věkových kategorií. Stačí si jen vybrat, zda budete hledat dvojici princezen, pohádkových postaviček nebo třeba strojů. Kromě trénování paměti je skvělé taky pro rozvoj zrakového vnímání a rozlišování a pozornosti. Pexeso nejsou jen tak nějaké obrázky – trénuje se tu schopnost zapamatovat si dva stejné motivy, a také systematické uvažování. 

Pexeso trénuje systematické uvažování. 

2. Kimovy hry

Kimovky jsou skvělé na zrakovou paměť i vnímání. Nepotřebujete k nim žádné extra vybavení, a navíc je můžete pokaždé obměnit. Rozhlédněte se kolem sebe a vyberte například 4-6 předmětů a položte je na stůl před dítko. Dejte jim chvilku, ať si předměty prohlédnou a zapamatují a po chvilce je schovejte. A pak už jen stačí děti vyzpovídat, co všechno si stihly zapamatovat. Pokud vás tato hra bude bavit, jednoduše můžete přidávat předměty, nebo zkracovat časový limit.

3. Co se změnilo?

Další typ hry na paměť pro děti, ke které nepotřebujete žádné speciální vybavení. Hry typu „co se změnilo“ jsou skvělé k procvičování paměti, ale také k rozvoji pozornosti a zrakového vnímání. Zkuste být středem pozornosti vy, panenka nebo třeba koutek v dětském pokojíčku. Stačí, aby si konkrétní věc či osobu děti prohlédli a poté je na vás, jaké změny vymyslíte. Můžete změnit účes, nasadit si brýle nebo změnit oblečení. Oblíbené panence vyměníte šatičky a dudlík. Vaší kreativitě se meze nekladou a uvidíte, že děti budou nadšené.

I když se zdá, že jde o hry na paměť pro děti jednoduché jako facka, využijete je také s prarodiči. Také u nich je nesmírně důležité trénovat paměť, která má ve vyšším věku tendenci zhoršovat se. 

Vyzkoušejte hry na paměť pro děti s věcmi, které máte doma! - ilustrační obrázek
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se