Snažíte se o miminko? Nepodceňujte vitamíny na podporu otěhotnění

V období, kdy se žena snaží počít miminko, je dobré zaměřit se na její zdraví detailněji. To znamená i případnou úpravu jídelníčku. Vyplatí se do něj zařadit také vitamíny na podporu otěhotnění.

Snažíte se o miminko? Nepodceňujte vitamíny na podporu otěhotnění

Dají se veškeré živiny získat v pestrém jídelníčku?

Ano, dají. Je však zapotřebí zhodnotit to, co jíte, opravdu zevrubně. Klíčová je pestrost. Není dobré vynechávat žádné skupiny potravin – např. maso či pečivo obecně. V každé potravině je totiž něco, co tělo potřebuje. 

Před otěhotněním a během něj jsou některé živiny důležitější než jindy. Základní vitamíny a minerály obvykle nebývá problém získat z normálního jídelníčku. Dvě z nich ale chybí i běžné populaci:

Kyselina listová neboli vitamín B9

Ačkoli se vyskytuje v zelené zelenině, jako je třeba listový salát, špenát nebo brokolice, je hodně obtížné získat jí dostatečné množství. Kyselina listová by se měla užívat už několik týdnů či měsíců před početím. Je to hlavní a nejdůležitější zástupce vitamínů na podporu otěhotnění. 

Během samotného těhotenství se může dávka kyseliny listové navýšit a doporučuje se ji nevysazovat ani během kojení, kdy prospívá jak mamince, tak děťátku. 

Vyberte si správnou formu kyseliny listové – tzv. folát. V doplňcích stravy ji najdeme ve více variantách, některé z nich ale tělo nedokáže efektivně zužitkovat a za své peníze získáme jen část účinku. 

Vitamín D

Jak už bylo zmíněno, některé vitamíny chybí i běžné populaci a vitamín D patří mezi ně. Důvodů je více: až moc času trávíme v uzavřených prostorách, chodíme zahaleni oblečením, a navíc žijeme v oblasti, kde je méně slunečných dnů. Pro vytvoření potřebné dávky vitamínu D bychom měli denně pobývat asi 20 minut na slunci, což je pro spoustu lidí nedosažitelné. Uvádí se, že až 9 z 10 našich obyvatel trpí nedostatkem vitamínu D. 

Pro (nastávající) maminky a ženy toužící po miminku je vitamín D velice prospěšný. Ideální je doplňovat ho formou rybího tuku – tím totiž získáte i další nezbytnou živinu omega-3, o které si povíme v následujících řádcích. 

Vitamíny na podporu otěhotnění - ilustrační obrázek

Jezte hodně ryb, doplníte tak omega-3 mastné kyseliny

Nejsou to jen vitamíny na podporu otěhotnění, co je dobré doplňovat. Omega-3 se nacházejí hlavně v rybím mase, které se bohužel na našich stolech moc neobjevuje. Lidské tělo si omega-3 nedokáže vyrobit a tak je hlavně v čase početí a těhotenství důležité zařadit do jídelníčku více ryb. Nebo užívat rybí tuk jakožto přirozený zdroj jak omega-3, tak vitamínu D

Rybí tuk je přírodní a živiny z něj mají v těle výbornou vstřebatelnost. Nemusíte se ani bát rybího zápachu nebo pachuti – rybí tuk v kapslích je jich zbaven. 
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se