Céčko a Déčko: ty nejdůležitější vitamíny na zuby pro děti

Už o nich víte, že jde o cenné pomocníky na podporu imunity. Kromě toho mají ještě jeden důležitý úkol: vitamín C a vitamín D jsou základní vitamíny na zuby pro děti.

Céčko a Déčko: ty nejdůležitější vitamíny na zuby pro děti

Co je třeba vědět o vitamínu C:

Jednou z jeho úkolů je podpora tvorby kolagenu, který je mimo jiné součástí zubů. Vedle toho je Céčko hodně důležité i pro dásně a měkké tkáně v ústech. To se vědělo už kdysi, když si námořníci brali na své několikaměsíční plavby hlavně sud kysaného zelí, které díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá udržet zdravý chrup. 

Jak na zuby působí vitamín D:

Vitamín D se podílí na procesu ukládání vápníku do kostí a zubů. Vápník z naší stravy by se bez jeho pomoci do zubů nedostal. A protože je to stavební hmota celého zubu (nebo kosti), je zde naprosto nezbytný. Vitamín D je proto dobré doplňovat už ve chvíli, kdy se první zoubky teprve začínají vyvíjet a také ve věku, kdy se mléčné zuby mění za stálý chrup. Ani v dospělosti na něj však nezanevřete – jeho role je v kvalitě zubů nenahraditelná. 

Oba dva vitamíny jsou současně úžasným prostředkem na podporu imunity, a všichni bychom měli poctivě myslet na jejich příjem. 

Kde získat zmíněné vitamíny na zuby pro děti?

Co se týče vitamínu C, je to celkem jednoduché: základem je pět porcí ovoce a zeleniny denně. Je nutné být svědomití a skutečně si ovoce a zeleninu dopřávat, protože v jiných druzích potravin už céčka moc nenajdeme. Pokud se rozhodnete vitamín C doplňovat formou výživových doplňků, nepřekračujte dávkování. Vitamín C je rozpustný ve vodě, což znamená, že tělo ho během dne dokáže zpracovat jen určité množství, a zbytek se zbytečně vyloučí.

Céčko a Déčko: ty nejdůležitější vitamíny na zuby pro děti - ilustrační obrázek

Zdroje vitamínu D plavou v moři. Rybí tuk je platí za ověřený zdroj vitamínu D a navíc i omega-3. Děti by měly ryby konzumovat 2x týdně, jelikož v jiných potravinách už tolik Déčka nenajdete. I to je však možné užívat i jinak – v tabletách, nebo v již zmíněném rybím tuku v kapslích. Pro děti doporučujeme ten s příchutí, aby je ovocná vůně nalákala a tobolky skutečně snědly. 

Zaměřte se také na vápník

Teď už víte, že o správné ukládání vápníku do kostí a zubů se stará vitamín D. Je tedy víc než výhodné užívat je společně – ať už v jídelníčku, nebo v doplňcích stravy. Hodně vápníku obsahují ryby, a samozřejmě i mléčné produkty. Je dobré naučit je děti jíst co nejdříve, aby na ně přivykly. Jde totiž o to, že tak cenné zdroje vápníku je žádoucí konzumovat po celý život a děti by této rutině měly přivyknout co nejdříve. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se