K čemu je vitamín B? Podpoří mozek, nervový systém i tvorbu krve!

Věděli jste vlastně, že neexistuje pouze jeden vitamín B? Známe jich celou řadu! V tomto článku si je všechny představíme a dozvíte se, k čemu je vitamín B. Pojďme na to.

K čemu je vitamín B? Podpoří mozek, nervový systém i tvorbu krve!

Vitamín B, neboli B-komplex

Celkem rozlišujeme osm druhů vitamínů B. V něčem jsou si podobné, v něčem zase odlišné. Obecně o nich můžeme říci, že jsou potřebné pro vývoj a funkci nervové soustavy, důležité pro imunitu, ale třeba i dobrý stav pokožky a sliznic. 

Také zdroje jednotlivých druhů vitamínu B jsou leckdy odlišné. Pokud se rozhodnete pro doplněk stravy, všechny dohromady naleznete pod sjednoceným názvem B-komplex. V různých produktech ale objevíte i jednotlivá Béčka, to podle toho, na co je výrobek zaměřen. Jdeme na malý přehled:

  • Vitamín B1, nebo také thiamin, je důležitý pro energii. Podporuje nervovou soustavu. Najdeme ho v mase, vnitřnostech, luštěninách, zajímavý zdroj vitamínu B1 jsou mořské řasy.
  • Vitamín B2 se nazývá též riboflavin. Podílí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin z naší stravy. Je fajn pro kvalitu pokožky a vlasů, zdrojem jsou různé typy masa, mléčné výrobky, vajíčka, luštěniny, z rostlinných zdrojů např. obilné klíčky. 
  • Vitamín B3, čili niacin, je potřebný k normálnímu energetickému metabolismu a dobré psychické činnosti. Pomáhá proti únavě a vyčerpání. Niacin obsahují třeba ryby a mořské plody nebo oříšky a semínka. 
  • Vitamín B5 známe i pod názvem kyselina pantothenová. Podílí se na tvorbě červených krvinek. Vitamín B5 hledejte ve vnitřnostech, mase a luštěninách.
  • Vitamín B6, neboli pyridoxin, taktéž pomáhá při tvorbě červených krvinek. Je důležitý pro funkci mozku a kognitivní funkce. Podílí se na dobré obranyschopnosti a prý umí celkově ovlivnit naši náladu. Pyridoxin má zajímavý zdroj, a to jsou kvasnice. Kromě nich jsou to semínka, oříšky, celozrnné obiloviny a luštěniny. 
  • Vitamín B7 je také biotin a můžete si ho zapamatovat díky tomu, že je to vitamín krásy. Doporučuje se užívat pro kvalitu vlasů, pleti, nehtů a sliznic. Kromě toho napomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a je dobrý pro kognitivní funkce mozku. Vitamín B7 hledejte v luštěninách, celozrnných produktech, nebo třeba avokádu.
  • Vitamín B9, čili kyselina listová, je jistě známá všem maminkám. Doporučuje se užívat během těhotenství pro vývoj mozku a nervového systému miminka. V tom prospívá i v prvních letech života. Kyselina listová se dá získat z listové zeleniny – kadeřávku, salátu, špenátu, kapusty atd.. Pozor – je zapotřebí sníst denně poměrně vysoké množství, abychom se dostali na potřebnou dávku.
  • Vitamín B12, neboli kobalamin, je potřebný pro správnou funkci nervové soustavy. Obsahují ho játra a jiné vnitřnosti, maso a ryby.

K čemu je vitamín B? - ilustrační obrázek

Jak docílit toho, aby mělo vaše dítě dostatek Béčka?

V tomto článku jsme si řekli, k čemu je vitamín B. Jak ale docílit toho, aby měly děti ve stravě dostatek všech Béček?

Je fajn zaměřit se na pestrost. Snažte se myslet na to, aby se střídalo co nejvíc druhů ovoce a zeleniny. Jezte společně luštěniny na všechny způsoby a do salátu přihoďte třeba oříšky nebo semínka. V rozmanitosti by měly být i druhy masa a určitě nezapomínejte na ryby a vnitřnosti. Může se to zdát složité, ale zkuste si připravit modelový jídelníček, který je bohatý na všechny živiny. Snadno pak budete obměňovat sezónní potraviny a na vašem stole nikdy nebude nuda!
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se