Vitamín B pro děti přispívá ke správnému fungování mozku

Snažíte se podporovat vývoj svých dětí všemi možnými způsoby? Pak by vás mohlo zajímat pár praktických informací o vitamínu B pro děti.

Vitamín B pro děti přispívá ke správnému fungování mozku

Živin, které lze doplňovat, je celá řada

A člověk v tom může mít pěkný zmatek Hledáte nejlepší vitamíny na imunitu? Není divu – vedle vitamínů pro děti jsou tu třeba minerály, probiotika, vláknina, nebo omega-3. 

Řiďte se jednoduchým pravidlem: kvalitní pestrá strava dětem pokryje všechny potřebné živiny.
Pokud nemá dítě alergii nebo jiný vážný důvod, nevynechávejte žádné potraviny. Důležité je ovoce, zelenina, libové maso a zejména pak ryby.

Dbejte na to, aby se střídala široká škála příloh včetně luštěnin. Z nápojů volte především čistou vodu. Tento článek je však zaměřený na vitamín B pro děti, takže, co byste o něm tedy měli vědět?

Vitamínů B je celá skupina

Nejedná se o jediný vitamín B, nýbrž o tzv. B-komplex neboli vitamíny skupiny B. To, co mají společné, je pozitivní vliv na vývoj mozku. Každý si ale stojí sám za sebe a proto jsou i zdroje vitamínů B trošku odlišné. 

Béčka obsahují ve velké míře celozrnné obiloviny, luštěniny, maso a vnitřnosti, ale i zelenina. Zajímavý zdroj vitamínu B jsou třeba kvasnice. A proto platí to, co jsme zmínili – co nejpestřejší strava pokryje potřebnou dávku. 

Ukládá se vitamín B pro děti do zásoby?

Tento druh vitamínu je rozpustný ve vodě. To nám napovídá, že není složité ho získat, ale zároveň se v těle nedělají dlouhodobé zásoby Béčka. Podobně, jako je tomu třeba u Céčka, se přebytečné množství vyloučí močí. Nedává proto smysl doplňovat příliš vysoké dávky – raději se zaměřte na dlouhodobé užívání v rozumné míře.

Vitamín B pro děti přispívá ke správnému fungování mozku - ilustrační obrázek

Jak dětem prospívá?

Už jsme psali o tom, že nejdůležitějším úkolem Béčka je podpora vývoje a funkce mozku a nervové soustavy. Vedle toho je potřebný pro stav našich sliznic a pokožky. Jistě si vzpomenete, že jste jako děti dostávali na afty právě vitamín B. 

Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro metabolismus cukrů, tuků a bílkovin. V neposlední řadě pomáhají proti únavě a stresu, což však oceníme spíše my dospělí. 

TIP: pro maximální podporu vývoje mozku dětí přidejte k vitamínu B také omega-3 kyseliny. Především kyselina DHA je pro ty nejmenší ohromně cenná!

Doplňujte s dětmi Béčko chytře

Důležité jsou pro nás totiž jak živočišné, tak rostlinné zdroje vitamínu B. A jak na to? Třeba taková snídaňová kaše z celozrnných obilovin nebo ovesných vloček zasytí, a zároveň děti zásobí živinami. Na oběd to mohou být dušená játra se zeleninou, nebo polévka s drožďovými knedlíčky. 
Vitamín B zkrátka do slova prochází žaludkem. Vymyslete pár receptů bohatých na vitamín B pro děti a uvidíte, že porostou jako z vody!

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se