Nedostatek železa u dětí a další, často chybějící živiny

Výživa nejmenších by měla být plnohodnotná. Co když ale přece jen něco schází? Nejčastěji se setkáváme s nedostatkem železa u dětí.

Nedostatek železa u dětí a další, často chybějící živiny

Nedostatek železa u dětí se může objevit hodně brzy

A to už v kojeneckém období. Uvádí se, že do 6 měsíců plně pokryje potřeby želena mateřské mléko nebo umělá výživa. V půl roce miminka je vhodné začít s příkrmy. Mimo jiné právě proto, že potřeba železa stoupá a pomoci dohnat případný deficit má maso a jiné zdroje železa ve stravě.

Doporučujeme zařadit maso již relativně brzy. Není nutné zavádět dlouhé týdny či měsíce pouze zeleninové příkrmy a na maso čekat. Pokud dítě pevnou stravu toleruje a nemá alergie nebo jiné zdravotní potíže, lze přidávat maso v rozumné míře už po 2-3 týdnech od prvních příkrmů.

Jaké jsou zdroje železa?

Jak jsme zmínili, snad nejdůležitějším je maso. Platí jednoduchá pomůcka - čím tmavší maso je, tím více železa obsahuje. Dbejte proto na pestrost a nezůstávejte jen u drůbežího masa. Pamatujte na hovězí, jehněčí, telecí nebo zvěřinu z ověřených zdrojů. 

Celkově bohatý na živiny je vaječný žloutek. Zároveň se jedná o častý alergen. Při jeho zavádění buďte proto opatrní. Nemusíte se ale ani obávat a přidání žloutku do jídelníčku zbytečně odkládat.

U vajec dejte dobrý pozor na tepelnou úpravu. Nedostatečně uvařena vejce patří mezi nejčastější zdroje salmonelózy!

Železo lze získat i z luštěnin, celozrnných produktů, ořechů a semínek. Ve vhodné úpravě jsou dobré i pro malé děti, myslete jen na to, že obsahují hodně vlákniny, se kterou se to nemá u dětí přehánět.

Další chybějící živinou jsou omega-3

I mastné kyseliny omega-3 získává dítě z mateřského a umělého mléka (doporučujeme ověřit ve složení výrobku). Problém je v tom, že i samotné maminky mají často nedostatek omega-3. Je to hlavně důsledek nízké konzumace ryb. Dětem jsou nabízeny zřídka a v mnoha případech nejsou naučené je jíst. 

Rybí maso by se mělo v jídelníčku dětí i dospělých objevit 2-3x týdně. Na omega-3 jsou bohatější tučné mořské ryby. Právě rybí tuk je zdrojem mastných kyselin, ale i vitamínu D.

Omega-3 mají velký vliv na vývoj a funkce mozku a nervové soustavy. Prospívají srdci a cévám a mají pozitivní dopad na kvalitu zraku. Tyto mastné kyseliny potřebujeme již od prenatálního období až do konce života!

Doplňujte i vitamín D

Nedostatek železa u dětí se řeší stejně často, jako nedostatek vitamínu D. I když nám k němu pomáhá slunce, nestačí to. Žijeme v takovém podnebí, kde není během roku dostatek slunečných dní, který by zabezpečil i potřebné množství vitamínu D.

Vitamín D je hodně podstatný pro dobrou obranyschopnost dětí a dospělých. Kromě toho je potřebný pro kvalitu kostí a zubů a pomáhá tělu správně hospodařit s vápníkem. 

Déčko se skvěle doplňuje s rybím tukem. V jedné kapsli tak získáte jak vitamín D na imunitu dětí, tak omega-3 pro bystrý mozek a silné srdce.

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se