Vitamín D a B9 - nejlepší těhotenské vitamíny

Maminkám v očekávání se obvykle doporučuje obohatit jídelníček. Jaké jsou ty nejlepší těhotenské vitamíny, které by vám opravdu neměly chybět?

Vitamín D a B9 - nejlepší těhotenské vitamíny

Mít dostatek živin je velmi důležité

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. V těhotenství to platí o to víc, protože z našich zásob čerpá i děťátko. Najednou je tu období, které na nás klade vysoké nároky. Vitamíny a minerály musí vystačit pro dva životy a poskytnout jim potřebnou výživu a energii k růstu. 

Jestliže jste doposud svůj jídelníček brali na lehkou váhu, je nejvyšší čas být poctivější. Snažte se o maximální pestrost a především se neodbývejte. Spousta maminek jí totiž docela dobře, ale velmi málo! 

K pestrému jídelníčku přidejte nejlepší těhotenské vitamíny

Je ideální, pokud veškeré živiny přijmeme díky běžným potravinám. Během těhotenství se ale ženy přece jen setkají s doporučením, aby některé vitamíny doplňovaly formou výživových doplňků. To proto, že nároky organismu jsou vysoké a běžná konzumace je nestačí pokrýt. Jde o tyto těhotenské vitamíny:

Vitamín D a B9 - nejlepší těhotenské vitamíny - ilustrační obrázek

Vitamín B9 - kyselina listová

Najdeme ji zelené listové zelenině, jako je kapusta, špenát, salát, rukola, nebo třeba brokolice a chřest. Bohužel je ale v praxi dost těžké sníst každý den tolik zeleniny, abychom získali adekvátní množství kyseliny listové. Z toho důvodu se vitamín B9 řadí mezi nejlepší těhotenské vitamíny, které by měla užívat každá těhotná žena, ale i maminka po porodu. 

Kyselina listová má obrovský vliv na vývoj a funkci mozku a nervové soustavy dítěte od samého začátku. Proces zrání mozku ale pokračuje i v prvních měsících a letech života a tak je fajn dopřát si listovku i během kojení, aby jí mělo miminko dostatek. Prospívá samozřejmě i matce samotné. 

Vitamín D doplňujte s rybím tukem

Déčko nám chybí skoro všem. Na vině je několik faktorů - žijeme v takovém podnebí, které neposkytuje dostatek slunečního svitu po celý rok. Navíc jsme až příliš zavřeni v budovách a bez sluníčka se nám vlastní vitamín D nedokáže syntetizovat. Potravinový zdroj Déčka jsou ryby a rybí tuk - ale zde máme jednu z nejnižších spotřeb v Evropě. 

Vitamín D potřebují nejen nastávající maminky. Pro každého je to důležitá podpora imunitního systému a také výživa pro kosti a zuby. Vitamín D totiž pomáhá ukládat vápník do kostí. 

Pro miminko je Déčko dobré ze stejného důvodu - podporuje obranyschopnost a pomáhá během vývoje kostry. 

Maminky by proto měly do jídelníčku zařadit několikrát týdně ryby, nebo rybí tuk. Kromě vitamínu D totiž obsahuje i omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou vynikající na podporu vývoje mozku a srdce dítěte. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se