Jídelníček pro kojící matky: jak ho sestavit, aby v něm nic nechybělo?

Těhotné a kojící maminky by měly jíst za dva. Ne však co se týče velikosti porce, ale přísunu živin. Pojďte si přečíst, jak může vypadat jídelníček pro kojící matky a zda je potřeba některé potraviny vyřazovat.

Jídelníček pro kojící matky: jak ho sestavit, aby v něm nic nechybělo?

Jak je to s tím jezením za dva?

Určitě jste tuto průpovídku slyšeli mockrát. Neznamená to ale, že těhotná či kojící žena by si měla dát dvě porce knedlíků. Myslí se tím to, že během tohoto křehkého období potřebuje maminka zvýšený přísun makroživin i mikroživin, protože zásobuje nejen sebe, ale i miminko. 

Jak se k tomu postavit? Jezte dvakrát víc zeleniny a ovoce, dopřejte si libové maso a mléčné produkty, abyste měla dostatek bílkovin. Ochucené nápoje vyměňte za čistou vodu. Jezte pravidelně a častěji spíše menší porce. A myslete i na to, aby dané jídlo bylo výživné. Aby to nebyla jen čistá bílá mouka, ale také zásobárna vlákniny, minerálů a vitamínů.

Kofein s rozumem

Málokdo si dovede představit život bez kávy, natož maminky, které toho mají až nad hlavu. Kvůli kojení se kávě nemusíte zcela vyhýbat. Určité množství kofeinu však do mléka prostupuje, proto je rozumné dát si maximálně dva šálky denně.

Nezapomínejte na to, že kofein obsahuje i široká škála čajů, limonád a dalších nápojů. I tyhle zdroje se počítají!

Na jaké živiny si dát pozor?

Omega-3 mastné kyseliny v těhotenství prospívají mamince i miminku. Ukázalo se, že až polovina maminek má v mateřském mléce nedostatek omega-3 mastných kyselin. Potřebuje je jak její vlastní tělo, tak organismus miminka. Jídelníček pro kojící matky by proto měl být bohatý na ryby, případně rybí tuk. Ostatně, díky němu doplníte i vitamín D pro podporu imunity. Vitamín D3 v těhotenství je důležitý pro maminku i miminko.

I po porodu je fajn doplňovat kyselinu listovou ve formě folátu. Již od těhotenství se doporučuje užívat pro vývoj mozku miminka. A protože tento vývoj bouřlivě pokračuje raném období života, není na škodu kyselinu listovou brát i během kojení.

Preventivně se vyhněte pouze nezdravému jídlu

Dávno neplatí, že jídelníček pro kojící matky se musí vyvarovat nadýmavým potravinám, jako je zelí nebo luštěniny. Mateřské mléko se tvoří z krve, nikoli obsahu žaludku a jestliže maminku trápí nadýmání, nemusí se to týkat miminka. Samozřejmě, že pokud vysledujete, že některá potravina vám nebo dítěti vadí, nemusíte ji jíst. 

Želatinoví medvídci ve sklenici

Z preventivních důvodů omezte jen konzumaci smažených, průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu a dalším typickým neřestem. Platí pravidlo, že takové jídlo není zdravé pro nikoho, natož pro kojící maminky.
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se