Vitamín D3 v těhotenství je důležitý pro maminku i miminko

Během těhotenství stoupají nároky těla na většinu živin. Najednou se o ně musí podělit dva lidé, kteří se nacházejí v náročném období. Víte, jakou má vitamín D3 v těhotenství úlohu a jak ho mít dostatek?

Vitamín D3 v těhotenství je důležitý pro maminku i miminko

Silné kosti a odolná imunita, to je oč tu běží

Vitamín D3 v těhotenství potřebuje matka i dítě a skutečně je dobré dbát na jeho dostatečný příjem. Češi ho totiž mají obecně nedostatek a v jiném stavu je ještě potřebnější než kdy dřív. Tělo matky je vystaveno zvýšené zátěži a malý drobeček se zase nachází v fázi, kdy se vyvíjejí všechny orgány, které bude potřebovat po celý život. 

Vitamín D podporuje imunitní systém a pomáhá ukládat vápník do kostí. Během těhotenství často ženy doplňují i vápník, ale bez Déčka se skoro nevyužije. Obě živiny by se proto měly brát současně.

Není od věci změřit si hladinu vitamínu D

Za menší poplatek je to možné v mnoha laboratořích. Zjištění hladiny Déčka je zajímavé pro kohokoli – jednoduše se můžeme přesvědčit, jaké má tělo zásoby tohoto vitamínu a může to pomoci odvodit si, kolik vitamínu D3 doplňovat. Mnohdy testy provede i praktický lékař. 

Lidé často sice užívají vitamín D, ale zapomínají na pravidelnost nebo si ho dají jen v případě potíží. Po změření jeho hladiny jsou pak nemile překvapeni, že to vůbec nestačilo. Dobré však nejsou ani vysoké dávky vitamínu D – i s tím může vyšetření pomoci. 

Vitamín D3 v těhotenství - ilustrační obrázek

Vitamín D pomáhá i během kojení

Je skvělé, že Déčko prostupuje mateřským mlékem a tak i po narození může miminko čerpat z jeho benefitů. Hraje to důležitou roli: malé děti by neměly pobývat na slunci a bez něj se vitamín D v jejich těle nedokáže vytvořit. Jsou proto odkázané na přísun vitamínu z mléka, aby se mohl nadále správně rozvíjet jejich imunitní systém a aby se do kostí dostával vápník. 

Vitamín D3 v těhotenství doporučujeme doplňovat formou rybího tuku. Je to přirozený a kvalitní zdroj, který se v našem jídelníčku objevuje bohužel jen sporadicky. Rybí tuk má ještě jednu výhodu: kromě vitaminu D3 obsahuje i vzácné omega-3 kyseliny pro vývoj mozku, srdce a zraku. Obě živiny by měly doplňovat všechny maminky!
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se