Nejlepší vitamíny pro kojící matky: rychlý přehled toho, co je dobré jíst

Kojení představuje krásné období. Maminky v něm ale často myslí hlavně na své děťátko. Přitom tvorba mateřského mléka je velmi energeticky náročná a při nedostatečném příjmu vitamínů se může stát, že je organizmus bude čerpat na úkor svých vlastních zásob. Podívejte se na to, jaké jsou nejlepší vitamíny pro kojící matky a jak je nejlépe doplnit.

Nejlepší vitamíny pro kojící matky: rychlý přehled toho, co je dobré jíst

Péče o sebe a důraz na zdravý a vyvážený jídelníček jsou u kojící maminky základem toho, aby měla dostatek energie a potřebných živin pro své miminko. V prvních měsících po porodu by tak kojící žena měla zvýšit oproti těhotenství svůj denní energetický příjem o 400 až 500 kcal. Při tom stále platí, že 20 až 25 % z jídelníčku by měly tvořit bílkoviny, 35 % tuky a zbývající podíl náleží sacharidům. 

Kyselina listová prospívá i po porodu

Každé nastávající mamince je doporučený zvýšený příjem kyseliny listové – vitamínu B9. Ačkoli ho najdeme v mnoha druzích zeleniny – přirozeně v zelené listové zelenině, nemusí ani pestrý a vyvážený jídelníček k jejímu doplnění v průběhu těhotenství a kojení stačit. Vhodné pak může být užívat kyselinu listovou ve formě doplňků stravy – a to nejen v průběhu těhotenství, ale i kojení.

Živiny v mateřském mléce může ovlivňovat mimo jiné strava kojící ženy – nejvýrazněji jsou takto na jídelníčku závislé vitamíny C a vitamíny skupiny B (do které patří právě i kyselina listová). 

Kyselina listová nejen že přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, ale přispívá také k normální psychické činnosti, ke snížení únavy a vyčerpání i k normální funkci imunitního systému. Její příjem je pro miminko (a maminku) důležitý nejen v těhotenství, ale i po porodu. 

Nejlepší vitamíny pro kojící matky - ilustrační obrázek

Vitamín D: Nejlepší vitamíny pro kojící matku se nemusí skrývat jen v ovoci a zelenině 

Také „déčko“ patří mezi nejlepší vitamíny pro kojící matky a máme ho obecně málo, už jen z toho důvodu, že se naše země nenachází v oblasti, kde by byl dostatek slunce. V čase kojení ho dítě získává mimo jiné mateřským mlékem, nezapomínejme ale na fakt, že vitamín D potřebuje i sama maminka! Pokud ho navíc nebude mít v těle dostatek, může se snížit i jeho množství v mateřském mléce.

Skvělým zdrojem vitamínu D je rybí tuk. Jednoduše díky němu doplníte i cenné omega-3 kyseliny.

Mastné kyseliny pro správný vývoj mozku a srdce

Nejsou to vitamíny, ale za důležité prvky je považujeme také. Nenasycené mastné kyseliny omega-3 si naše tělo nedokáže vyrobit, přesto je nutně potřebuje. Omega-3 se podílejí na funkci srdce, mozku a zraku od prenatálního období po celý život. Najdeme je hlavně v rybách a rybím tuku. To je důvod, proč by kojící maminky měly jíst ryby co nejčastěji. 

Pokud maminka nejí dostatek omega 3 mastných kyselin, v mateřském mléce pak mohou tyto pro vývoj miminka důležité látky chybět.Dostává vaše miminko umělé mléko? 


Když je potřebných látek nedostatek

U kojících žen je důležité dbát zejména na dostatek 

  • vitamínů skupiny B, C a D
  • vápníku
  • železa
  • zinku 
  • mědi. 

Pokud žena nemá těchto živin v jídelníčku dostatek, může dojít k tomu, že tělo pro tvorbu mléka bude čerpat ze zásob na svůj úkor. U jiných, například vitamínu A, jódu, selenu nebo omega 3 mastných kyselin, pak může být obsah těchto klíčových látek v mateřském mléce menší. 

Dostává vaše miminko umělé mléko? 

Mateřské mléko je optimální výživou pro růst a vývoj miminka v několika prvních měsících vývoje. Mateřské mléko obsahuje mimo jiné i antibakteriální a protizánětlivé látky podílející se na vývoji imunity dítěte. Výrobci umělé výživy se snaží tyto látky co nejvěrněji napodobit, a proto své produkty obohacují tak, aby miminko i v tomto případě dostalo tu nejlepší možnou výživu.


 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se