Nejlepší vitamíny pro kojící matky: rychlý přehled toho, co je dobré jíst

Kojení představuje krásné, ale přece jen trochu náročné období v životě ženy. Tomu by měl odpovídat i její jídelníček. Podívejte se na to, jaké jsou nejlepší vitamíny pro kojící matky a jak je nejlépe doplnit.

Nejlepší vitamíny pro kojící matky: rychlý přehled toho, co je dobré jíst

Kyselina listová prospívá i po porodu

Každé nastávající mamince je doporučený zvýšený příjem kyseliny listové – vitamínu B9. Ačkoli ho najdeme v mnoha druzích zeleniny – přirozeně v zelené listové zelenině, je problém v množství, které reálně člověk může přijmout díky potravinám. I když je ideální pokrýt příjem veškerých živin pomocí stravy, přece jen je pár výjimek, které je fajn užívat jako doplňky stravy. Vitamín B9 patří mezi ně. 

Kyselina listová má vliv na vývoj nervové soustavy plodu, ale po porodu je dobrá také. Ostatně, mozek miminka se vyvíjí čím dál rychlejším tempem a k tomu potřebuje palivo. 

Nejlepší vitamíny pro kojící matky - ilustrační obrázek

Vitamín D nejen pro děťátko, ale také pro maminku

Také Déčko patří mezi nejlepší vitamíny pro kojící matky a máme ho obecně málo, už jen z toho důvodu, že se naše země nenachází v oblasti, kde by byl dostatek slunce. Doporučujeme doplňovat ho celoročně. V čase kojení ho samozřejmě dítě získává mateřským mlékem, nezapomínejme ale na fakt, že vitamín D potřebuje i sama maminka!

Skvělým zdrojem vitamínu D je rybí tuk. Jednoduše díky němu doplníte i cenné omega-3 kyseliny.

Mastné kyseliny pro správný vývoj mozku a srdce

Nejsou to vitamíny, ale za důležité prvky je považujeme také. Nenasycené mastné kyseliny omega-3 si naše tělo nedokáže vyrobit, přesto je nutně potřebuje. Omega-3 se podílejí na funkci srdce, mozku a zraku již od prenatálního období po celý život. Najdeme je hlavně v rybách a rybím tuku. To je důvod, proč by kojící maminky měly jíst ryby co nejčastěji. 

Dostává vaše miminko umělé mléko? 

Pak může být vaše situace trošku jiná. Zatímco mateřské mléko může být na některé látky bohatější, neplatí to vždy. Např. je pozorován nedostatek železa v mléce žen, které mají miminko starší půl roku. V tom má umělé mléko výhodu – o některé vitamíny a další živiny je obohacováno. Přečtěte si proto jeho složení.

V každém případě můžete být klidná, vaše miminko dostává tu nejlepší možnou výživu v každém případě!
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se