Vitamíny pro děti od 3 let: které je dobré doplňovat?

Doplňky stravy řeší snad každý rodič. Vyznat se v nich nemusí být vždy jednoduché. Přečtěte si, jaké vitamíny pro děti od 3 let můžete podávat, a na které z nich se zaměřit přednostně.

Vitamíny pro děti od 3 let: které je dobré doplňovat?

V tomto článku vycházíme z předpokladu, že se jedná o zdravé děti bez zvláštních potřeb. U těch by měl užívání doplňků stravy vždy doporučit lékař. 

Začněte zhodnocením jídelníčku vašeho dítka

Tabulky, které nám doporučují skladbu jídelníčku pro malé děti jsou dobrá věc. Praxe ale bývá úplně jiná. Rodiče bojují s tím, že některé potraviny děti nechtějí jíst vůbec, jiných by si daly až moc. Věděli jste, že aby dítě přijalo novou potravinu, je zapotřebí nabídnout ji až 10x? 

Jídelníček dětí by měl být bohatý na různé druhy libového masa a ryby. Dále neslazené mléčné výrobky, zeleninu, ovoce a širokou škálu příloh – od obilovin až k luštěninám. Pestrost zaručí, že dítě dostane celé spektrum vitamínů a minerálů, které potřebuje. 

Které vitamíny pro děti od 3 let hrají zvláštní roli?

Rozhodně je to vitamín D. Má vliv na kvalitu kostí a zubů, které se v tomto období vyvíjejí. D vitamín podporuje správnou funkci imunitního systému. Vitamín D najdeme zejména v rybách, takže pokud jich děti jedí málo, doporučujeme přidat rybí tuk. Ten ostatně obsahuje kromě vitamínu D i další cennou látku: omega-3. 

Vitamíny pro děti od 3 let - ilustrační obrázek

Děti potřebují kvalitní omega-3 kyseliny

Pro vývoj mozku a nervové soustavy, pro dobrý zrak a také pro správnou funkci srdce. Jednotlivé omega-3 kyseliny dělíme na kyselinu EPA a DHA. U dětí je důležité, aby měly dostatečný příjem DHA kyseliny – ta je pro mozek ze všeho nejdůležitější. 

Vybíráte rybí tuk pro děti? Vyžadujte vysoký obsah kyseliny DHA a ovocnou příchuť. Úspěch zaručen!

A co vitamíny rozpustné ve vodě?

Tedy vitamín C a vitamíny skupiny B. Ty lze poměrně snadno pokrýt konzumací ovoce a zeleniny. Pozor – vitamíny rozpustné ve vodě si tělo neukládá do dlouhodobých zásob. Myslete tedy na to, aby se na talíři dětí objevila zelenina a ovoce několikrát denně. I zde platí pravidlo, že čím více druhů, tím lépe. 

Co si z toho vzít?
Vitamíny pro děti od 3 let vybírejte pečlivě. Vždy by se tam měl objevit vitamín D a ideálně i omega-3 pro děti. Zkuste rybí tuk!
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se