Proč je důležité jíst ryby v těhotenství? A víte, kterým druhům se vyhnout?

Říká se, že těhotenství je pro ženu jedno z nejkrásnějších období. Devět měsíců nosíte pod srdcem malého drobečka, který roste z toho, čím ho zásobujete. Maminky, víte, proč je důležité jíst ryby v těhotenství, a proč se zaměřit i na rybí tuk?

Proč je důležité jíst ryby v těhotenství? A víte, kterým druhům se vyhnout?

Nedostatek omega-3 v těhotenství

Studie ukazují, že během těhotenství trpí více jak polovina žen nedostatkem nenasycených mastných kyselin omega-3. Přitom omega-3 jsou potřebnou látkou pro organismus každého z nás. Pozitivně ovlivňují mozek, zrak, ale i srdce a cévní soustavu jak u dospělých, tak u dětí. Vývoj nervové soustavy a mozku děťátka začíná již v prvním trimestru těhotenství. Miminko přijímá všechny živiny skrze krev maminky. Takže pokud má maminka nedostatek omega-3, nedostatek jich bude mít i děťátko. Omega 3 a vitamín D najdeme ve velké míře v rybách. Zejména vitamín D3 je důležitý pro maminku i miminko. Jak správě vybrat ryby?

Kvalita ryb hraje roli

Ideální je, pokud do jídelníčku zařadíte rybí pokrmy alespoň 3x týdně. „Jíst za dva“ bychom si neměli představovat jako dvojitý nášup oběda, ale spíše jako dvojnásobný příjem živin. Stále se podceňuje důležitost vitaminů a minerálů v těhotenství. Víte, jaké jsou nejlepší těhotenské vitamíny? Vitamín D a vitamín B9 by neměly chybět žádné mamince. Můžete si také přečíst, v čem je vitamín D. Bohužel se vyskytují v běžné stravě celkem málo a proto je fajn pamatovat na pestrý jídelníček a zařazovat do něj zdravé potraviny, jako třeba zmíněné ryby. Obzvláště během těhotenství dbejte na to, aby byly potraviny, a zejména ryby, co nejkvalitnější. Kupujte ideálně chlazené.



Které ryby v těhotenství můžete jíst?

Ne všechny ryby jsou ty pravé. Jsou některé druhy, které byste si měli minimálně po dobu devíti měsíců odepřít (ideálně i po dobu kojení). Několikrát týdně si můžete pochutnat na lososovi, tresce nebo krevetách. Ze sladkovodních ryb například na kaprovi či pstruhovi.

Jaké ryby v těhotenství určitě nejíst?

  • z mořských žraločí maso, makrelu nebo mečouna
  • ze sladkovodních candáta a štiku

Ze všech ryb obsahují nejvíce rtuti. Dospělákům nevadí, nicméně dětský organismus si s touto látkou nedokáže moc dobře poradit.

Syrové, nakládané nebo tepelně upravené?

Rozhodně tepelně upravené! Milovnice sushi a dalších specialit ze syrových ryb, musí na delší dobu své choutky zahnat něčím jiným. A co ryby zauzené? Často jsou ryby uzené pouze studeným kouřem, což znamená, že neprošly žádnou tepelnou úpravou, těm dejte tedy také červenou.

Podobně je to v jídelníčku malých dětí. Ani pro ně se některé ryby příliš nehodí. Vyvarujte se i slaným pokrmům z ryb, zavináčům a podobným pochutinám, kde vadí spíše přemíra koření. Zdravý jídelníček dětí by měl obsahovat ryby nejméně 2x týdně. Rybí tuk je bohatý na omega-3 a vitamín D. Určitě byste měli vědět, proč je vitamín D důležitý už v takto raném věku. A jak je to během kojení? Jídelníček při kojení se velice podobá tomu těhotenskému. Hodí se vědět i to, čemu se vyhnout při kojení.

Jednoduché řešení se zárukou - rybí tuk

Je bez pochyby, že omega-3 prospívají mamince i miminku. Co když ale není tak snadné jíst ryby, jak by se mohlo zdát? Máte žaludek jako na vodě nebo vám ryby zkrátka nejsou po chuti? Skvělou alternativou, jak zajistit pravidelný přísun omega-3 je rybí tuk v kapslích. Neucítíte jeho pachuť, a i když vám bude třeba nevolno, budete mít jistotu, že jste potřebné nenasycené mastné kyseliny tělu doplnili. Je dobře, že obliba rybího tuku se vrací. Ačkoli vždy preferujeme pestrou stravu, je dobré brát v potaz i realitu a možnosti daného jedince. Pro některé lidi zkrátka nejsou ryby dostupné, skutečně je nedokážou sníst, nebo mají jiné důvody. Právě jim doporučujeme rybí tuk v kapslích bez vůně i rybí pachuti. Pro ty nejmenší existuje i rybí tuk s příchutí. Produkty pro děti jsou trochu specifické. Velkou roli zde hraje správný poměr EPA a DHA kyselin - to jsou omega-3, které mají trochu odlišné účinky a vyplatí se je znát.

Doplňky stravy s rybím tukem procházejí přísnými kontrolami kvality. Nesmí obsahovat nic, co by nebylo ve složení na obalu. Máte tak jistotu nejen v obsahu omega-3, ale také v tom, že produkt neobsahuje nežádoucí látky.

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se